Τοπικά προϊόντα της Χαλκιδικής και της Ελλάδας
Παραδοσιακά προϊόντα Νέου Μαρμαρά – Χαλκιδική
Παραδοσιακά προϊόντα Νέου Μαρμαρά – Χαλκιδική
Η Ελλάδα είναι μια χώρα γνωστή για τις ελιές και το ελαιόλαδο. Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα προϊόντα για τη μαγειρική που θα πρέπει να ανακαλύψετε. Δεδομένου ότι η μεσογειακή χώρα περιβάλλεται από τρεις θάλασσες, η Ελλάδα είναι πλούσια σε ψάρια και θαλασσινά. Επιπλέον, η γεωγραφική θέση και το κλίμα παρέχουν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των λαχανικών και των φρούτων. Ως εκ τούτου, διαβάστε για να ανακαλύψετε την νόστιμη πλευρά του ελληνικού πολιτισμού.
Η Χαλκιδική παράγει νόστιμες και υγιεινές ελιές. Ίσως παρατηρήσετε ότι υπάρχουν μαύρες και πράσινες ελιές. Ανήκουν στην ίδια ποικιλία, η μόνη διαφορά είναι ο χρόνος συγκομιδής τους. Είναι νόστιμες τόσο νωπές όσο και αποξηραμένες.
Το ελαιόλαδο αποτελεί διεθνές σήμα κατατεθέν της Ελλάδας. Στον Νέο Μαρμαρά και τη Χαλκιδική, μπορείτε να βρείτε ελαιόλαδο που παράγεται σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Πάνω από 2 τόνους παραγωγής μελιού ετησίως της καλύτερης ποιότητας είναι αρκετό για να χαρακτηρίσει τη Χαλκιδική ως το κέντρο της μελισσοκομίας στην Ελλάδα. Ο Αριστοτέλης πριν από 2.300 χρόνια επαίνεσε το μέλι και τα οφέλη του για τον άνθρωπο λέγοντας ότι το μέλι παρατείνει τη ζωή.
Σήμερα οι μελισσοκόμοι της Χαλκιδικής διατηρούν την παράδοση και εκμεταλλεύονται την πλούσια πανίδα της Σιθωνίας και όλης της Χαλκιδικής, με τον πιο καθαρό τρόπο, παράγοντας μεγάλες ποσότητες μελιού..
Το τσίπουρο, από την άλλη πλευρά, είναι καθαρό προϊόν απόσταξης των στέμφυλων, που σημαίνει ότι δεν υποβάλλεται σε καμία διαδικασία αρωματισμού. Η ποικιλία και οι διαδικασίες ζύμωσης των σταφυλιών, ο τρόπος απόσταξης, η αναλογία των συστατικών, είναι οι καθοριστικοί παράγοντες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής.
Το τσίπουρο είναι άχρωμο και έχει πολύ υψηλό βαθμό αλκοόλ, γι ‘αυτό συχνά το αναμιγνύουμε με νερό και πάντα με μεζέδες (σνακ).
Το Αιγαίο είναι πλούσιο σε ψάρια, χταπόδια, καλαμάρια και πολλά άλλα θαλάσσια είδη. Και τα αλιευτικά σκάφη είναι καθημερινά στην ανοιχτή θάλασσα για να παρέχουν εξαιρετικές ευκαιρίες για φαγητό. Μερικές από τις πιο νόστιμες ελληνικές σπεσιαλιτέ θαλασσινών βασίζονται σε καλαμάρια, αστακούς, γαρίδες και χταπόδια.
Τα χταπόδια απαιτούν προετοιμασία. Ευτυχώς, οι Έλληνες σεφ ξέρουν πώς να τα προετοιμάσουν για μια εξαιρετική γευστική εμπειρία. Το χταπόδι είναι ένα ελαφρύ γεύμα, ιδανικό για δείπνο. Επίσης, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τηγανητά καλαμάρια, γνωστά ως “τα καλύτερα ελληνικό καλοκαιρινό φαγητό”.
Δεν χρειάζεται να πάτε αλλού για να βρείτε υψηλής ποιότητας ελληνικό τυρί. Η Χαλκιδική είναι ένας μεγάλος παραγωγός νόστιμων και υγιεινών τυριών απο αιγοπροβάτα. Αυτά τα κατοικίδια ζώα περιπλανιούνται στην ύπαιθρο, αναπνέοντας καθαρό αέρα και βόσκουν σε ένα υγιές περιβάλλον. Ως εκ τούτου, τα τυριά τους έχουν υψηλή θρεπτική αξία.
Λόγω του υγιούς περιβάλλοντος, θα δείτε πολλές κυψέλες μέλισσας στη Χαλκιδική. Και εκεί προέρχεται το μέλι πρώτης κατηγορίας. Ορισμένες ιδιαίτερα νόστιμες ποικιλίες είναι το πεύκο, το πορτοκάλι και το μέλι απο σουσούρα. Δεν έχετε ακούσει για το τελευταίο; Δεν είναι περίεργο, αφού αυτό το φυτό είναι σπάνιο και φύεται κυρίως στην περιοχή της Χαλκιδικής.
Το Τζατζίκι είναι ένα εξαιρετικό πιάτο από αγγούρι, σκόρδο, γιαούρτι και ελαιόλαδο. Το ούζο και το τσίπουρο είναι παραδοσιακά ποτά. Το πρώτο είναι ορεκτικό, το τελευταίο είναι μπράντυ.